In Memoriam: Tom de Klerk

09-02-1978  –  04-03-2023

Met groot verdriet hebben wij op 4 maart 2023 kennisgenomen van het overlijden van Tom de Klerk. Tom was de oprichter van Security Network.

Al jong was bij Tom de passie voor een beroep in uniform zichtbaar. Na de Koninklijke Marechaussee ging Tom naar de Dienst Koninklijke Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Na wijzigingen binnen de DKDB maakte Tom de keus om zijn kennis en ervaring mee te nemen naar de sector particuliere persoonsbeveiliging. Zo kwam hij in 2007 terecht bij Interseco. Tijdens zijn sollicitatiegesprek kreeg Tom van de directeur de vraag: “Wat wil je eigenlijk bereiken?”. Het antwoord was een uitgesproken voorbeeld van Tom’s karakter en zijn ambitie: “Op jouw stoel komen te zitten.” zei hij met een knipoog. Het dienstverband was een feit. Tom waardeerde vooral de sfeer en de prettige samenwerking binnen dit hoog aangeschreven familiebedrijf. 

“Je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen keuzes, ook als die soms niet de richting in wijzen die je eigenlijk in gedachten had”, aldus Tom.

Een van die keuzes was om als zzp’er verder te gaan in het vakgebied. Hierdoor werden Tom’s ervaring en kennis vanuit het vakgebied opgemerkt en ontwikkelde hij zich verder in de richting van opleider. Tom werd trainer en gelijktijdig kwam er meer beveiligingswerk uit het hogere segment op zijn pad. Dit betekende het begin van zijn eigen bedrijf, New Security Vision (2013). Het bedrijf richtte zich primair op het opleiden en inzetten van freelancers.

In 2014 groeide dit uit tot Beveiligingsgroep Nederland. Tom breidde zijn bedrijf verder uit. Hij zocht naar partners om in samenwerking sterker te worden en door te ontwikkelen. In Johan de Vogel (van V&R) vond hij deze partner en samen met “Provent Training” en later “Hospitalitygroep Nederland” werden deze bedrijven gewaardeerde spelers in de Nederlandse beveiligingswereld. Uiteindelijk werden de samenwerkende bedrijven,  in beveiligen, opleiden, hospitality en recherche, een gezamenlijk bedrijf onder de naam Security Network.  Tom zocht naar een verdere professionalisering van de jongste tak van het bedrijf, het recherchewerk. In 2020 kwam Tom opnieuw in contact met John Warrink die hij al kende vanuit zijn werk bij Interseco. De intensieve samenwerking die volgde zorgde voor de gewenste kwaliteit in het recherche aanbod en door de gedeelde visie werd Interro Recherchediensten in 2022 ook een partner binnen Security Network.

Met de verschillende samenwerkingen kreeg Tom de ruimte om zijn tijd weer meer te richten op zijn passie, die aan de basis heeft gestaan van zijn bedrijf, het opleiden. Hierbij altijd blijvend betrokken bij de opdrachten waar hij aan verbonden was. Kenmerkend voor Tom was zijn doorzettingsvermogen en enthousiasme.

Gedurende zijn ziekteproces is Tom blijven werken in de hoop de tijd te krijgen het bedrijf achter te laten zoals hij het voor ogen had. Toen eind 2022 duidelijk werd dat Tom niet meer zou genezen heeft hij Gordon Manstra gevraagd om zijn rol als opleider over te nemen. Ook deze samenwerking kent een lange historie en Tom zag in hem een waardige opvolger.

Op 4 maart 2023 is Tom, veel te jong en na een ziekteproces dat sneller ging dan iedereen voor mogelijk had gehouden, overleden. Hij was nog niet klaar, maar wel trots. Trots op het bedrijf en in het bijzonder op de mensen. Trots op de partners, de medewerkers, de samenwerking en op iedereen die hier een rol in heeft gehad.

Trots op Security Network.